Pitsa tuoksuu ja kahvinkeitin porisee kotoisasti. Tuo porina jää kuitenkin toiseksi, kun nuoria alkaa saapua Amalian viihtyisiin tiloihin. Juttu lentää ja nauru raikaa. Oleskelutilan sameista ikkunoista syyskuinen ilta näyttää harmaalta ja kolealta, mutta nuoret ovat täynnä virtaa ja elämää.

KahviPerheKuolema–ryhmäksi itsensä nimennyt 14‒21 –vuotiaiden nuorten porukka on kokoontunut keväästä 2019 asti: on keilattu, käyty piknikillä ja torijätskillä, pelattu biljardia ja nähty Piina-näytelmä. Nuoria yhdistää se, että kaikilla jotakin kokemusta lastensuojelusta. Vertaisryhmän taustalla on Kokemuskuulijat -niminen ryhmä, jossa jo aikuisiksi kasvaneet lastensuojelun kokemusasiantuntijat toimivat kehittääkseen lastensuojelua Kuopion alueella. Kokemuskuulijat aloittivat nuorten ryhmän vapaaehtoisvoimin.

Vertaisuuden voimalla nuoret aikuiset kehittävät lastensuojelua Kuopion alueella.

”Mitä mää pistän tähän kohtaan, kun mä oon ihan vaan yläasteella?”, yksi nuorista kysyy, kun saa täytettäväkseen hankkeen aloitustietolomakkeen.

”Eikö oo hirveetä, kun heti ekaks pistetään tämmöstä täyttämään?” KuoHuLab-hankkeen projektipäällikkö Anniina Aunola nauraa ja neuvoo papereita täyttäviä nuoria. KuoHuLab-hanke on nuorten ryhmän kehittämispartneri yhdessä Pohjois-Savon lastensuojelun kehittämisyksikön ja Pesäpuu ry:n kanssa. Papereiden täyttö liittyy hankkeen rahoitukseen, eikä suinkaan ole joka kertainen aloitusrituaali. Hankkeen tavoitteena on, että jatkossa nuoria sijoittavat kunnat näkisivät toiminnan merkityksen ja vastaisivat toiminnan kustannuksista

”Onko sitä mutakakkua? Onko onko onko..?”

Tällä kertaa toiveet on kuultu ja nuorten suunnittelema menu vauhdittaa illan keskusteluja. Ruoan ääreen kokoontuminen yhdistää, ja sen on huomannut myös Pohjois-Savon lastensuojelun kehittämisyksikkö, joka tarjoaa pikkupurtavat. Nuoria ohjaava vertainen Kokemuskuulija-ryhmään kuuluva Susa asettelee mutakakun tarjolle ja kyselee samalla, mitä ryhmä toivoisi seuraaville kerroille.

Vertaisuus on vahvana voimavarama KahviPerheKuolema-ryhmän tapaamisissa.
Ruoan äärelle kokoontuminen yhdistää! Aikuisiksi kasvaneet lastensuojelun kokemusasiantuntijat toimivat kehittääkseen lastensuojelua Kuopion alueella.

”No sitä paintballia!”

”Mitä se on….?”

Joku lämmittää mutakakkua mikrossa ja tarjoilee toisillekin. Keskustelu on hersyvää ja poukkoilee paintballista koulumaailmaan, mopoihin, puhelimiin ja perheisiin.

”Tarkottaaks tää kohta niinku biologista perhettä vai sijais?”, kyselee yksi vielä lomaketta täyttävä nuori.

Niin, perheisiin. Vertaisryhmän yhtenä tavoitteena on kokemusten jakaminen. Jakamista helpottaa, kun muut ymmärtävät omaa tilannetta.  Ja vaikkei perhekuvioita sen enempää jaettaisikaan, löytyy yhteys helposti, kun on yksi selkeä yhdistävä tekijä.

”Onko teillä usein sellanen tilanne, että joudutte miettimään, että puhutaanko nyt biologisesta vai sijaisperheestä?”, Aunola kysyy nuorilta.

Tällä kertaa keskustellaan tavanomaista enemmän sijaisperhearjesta: Kiusaako sossut vai onko ne meidän puolella? Kuunteleeko kukaan meidän mielipiteitä? Tiedätkö, miksi sinut on sijoitettu? Nuoret ovat hämmästyttävän avoimia ja aitoja. Nuorten tilanteet ovat erilaisia ja toisia kunnioitetaan ja kuunnellaan. Yhtenä ajatuksena onkin, että ryhmässä voi halutessaan kasvaa pikkuhiljaa perhehoidon kehittäjäksi esimerkiksi Kokemuskuulijat –ryhmään. Omista taustoista ei kuitenkaan ole painetta kertoa mitään. Mukana toiminnassa saa olla omana itsenään.

Nuoret ovat kuulleet ryhmästä sijaisvanhemmilta tai sosiaalityöntekijöiltä. Tärkein syy mukaan lähtemiselle on ollut uusien ihmisten tapaaminen ja se, että porukassa on mukavaa. Yhteinen näkemys on se, että porukkaan otetaan ilolla mukaan uusia.

”Mulla ois vielä yks hyvä juttu”, lähtöä tekevä poika ilmoittaa ja kaikki kääntyvät kuulolle. Nauretaan ja vieraana huomaan, miten yhteisöllisyys ja osallisuus kuplivat ilon seassa. Ulkona harmaa ei näytä enää niin harmaalta ja sydän on saanut paljon ajateltavaa. Tulevaisuuden toivot.

Lastensuojelun vertaisryhmä on suunnattu 14‒21 –vuotiaille nuorille, joilla on kokemusta lastensuojelusta. Maksuton ryhmä kokoontuu noin kahden viikon välein Kuopiossa. Lisätietoja ja ilmoittautumiset: Pohjois-Savon lastensuojelun kehittämisyksikkö Tuija Anttila-Raitanen 044 740 1993.

PERHEHOIDON VERTAISARVIOINTI – perhehoitoa kehittävä ryhmähaastattelu 14-21 -vuotiaille sijaisperheessä asuville nuorille sekä vertaisparkki heidän sijaisvanhemmilleen

Aika: la 23.11.2019 klo 11-15
Paikka: Avopalveluyksikkö Amalia, os. Tulliportinkatu 34 A, Kuopio

Avoin ryhmä Facebookissa: Kokemuskuulijat

Kirjoitaja Henna Halmetvaara opiskelee Humanistisessa ammattikorkeakoulussa kulttuurituottajaksi (AMK). Hän teki opintoihinsa kuuluvaa harjoittelua KuoHuLab-hankkeessa.